Illustrasjon bakterier 14.jpg

Akkermansia muciniphila er en obligatorisk anaerob, Gram-negativ bakterie som overlever ved å bryte ned mucin (slim) i tarmen. Den er rapportert å utgjøre 1 – 5% av en sunn tarmflora. Tilstedeværelse av denne assosieres med bedre resultat ved ønsket vektnedgang, en bedre metabolsk funksjon samt et rikere mangfold i mikrobiomet. Omega 3-rik kost assosieres med økning i mengden Akkermansia, mens en kost rik på mettet fett undertrykker mengden A. muciniphila.

Denne bakterien ble først oppdaget i 2004, og tilhører stammen Verrucomicrobia. Den finnes i tykktarmen, og utgjør vanligvis 1 – 4 %
av bakteriefloraen hos voksne mennesker(1). Denne bakterien lever av mucin (her: slim som dekker og beskytter tarmveggen), og når den bryter ned slim, stimulerer den til ny vekst av friske slimhinner.

Akkermansia muiniphila ser ut til å være involvert i bl a vektbalansering, blodsukker-regulering og immunforsvarets funksjon i tarmen(2).
Individer med rikelig forekomst av A. muciniphila vil lettere kunne gå ned i
vekt enn de som mangler eller har lite av den. I forsøk gjort på mus og rotter ser tilskudd av A. muciniphila ut til å motvirke insulinresistens og dermed beskytte mot både overvekt og type 2 diabetes. Den ser også ut til å ha en reduserende effekt på betennelser i kroppen, da den beskytter tarmveggen og reduserer opptak av LPS (betennelsesfremmende lipopolysakkarider).

En av effektene A. muciniphila ser ut til å ha, er å øke kroppens evne til å absorbere polyfenoler (kjemikalier fra planter, bl a fra druer, vin, bær etc). Dette ser ut til å ha en effekt på både insulinresistens, metabolsk syndrom og overvekt (3). Et økt inntak av polyfenoler vil gi mer næring til – og dermed øke forekomsten av A. mucinophila.

Et kosthold rikt på mettet fett er ikke heldig for forekomst av A. muciniphila, så mangler du denne, er det lurt å legge om på kosten og velge andre fettkilder.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6064808/

https://www.nature.com/articles/s41591-019-0495-2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4512228/

Hvorfor responderer vi forskjellig på medisiner? I dette tilfellet har man forsket på mikrobiomet hos de som responderer godt eller dårlig på kreftbehandling, og ser visse likhetstrekk. Også her er blant andre Akkermansia Muciniphila en bakterie som trolig spiller en rolle, de som manglet denne og hadde et lavere mangfold i mikrobiomet hadde en større sjanse til å respondere dårligere på behandling.

https://www.webmd.com/cancer/news/20171102/patients-gut-bugs-may-play-role-in-cancer-care#1

Akkermansia Muciniphila er en bakterie som menes å ha nær sammenheng med vekt. Overvektige har som regel lavere forekomster av denne i forhold til slanke. I dyreforsøk har man sett at tilskudd av denne fremmer vektnedgang. A. muciniphila er også en bakterie som kommuniserer godt med både kroppen vår og andre mikrober i mikrobiomet.

I denne artikkelen listes det også opp kost som bedrer miljøet og fremmer vekst av akkermansia muciniphila. Det finnes nå også kosttilskudd på markedet av akkermansia-bakterien.

https://www.probioticscenter.org/akkermansia-weight-loss/