Illustrasjonsbilde bakterier

Illustrasjonsbilde bakterier

Veillonella spp i overflod er assosiert med et mindre mangfold i mikrobiomet. Ubalanse – enten for mye eller for lite – er assosiert med IBS, både ved forstoppelse og diaré. Veillonella ses oftere i mindre mengder ved autisme enn hos ikke-autistiske barn.



Veillonella-bakteriene (firmicutes-fylum) kalles «kokker»,
da de opptrer i par eller klynger. De er en naturlig del av vår flora, både i
tarm og munnhule, men er et typisk eksempel på at bakteriene kan være både bra og dårlig for oss. Den kan fermentere melkesyre for oss, men kan også ses i noen tilfeller av osteomyelitt (betennelse i benvev) og endocarditt (betennelse i årehinnen i hjertet), samt i lungebetennelser, bihulebetennelser og abcesser.

https://www.onlinebiologynotes.com/veillonella-characteristics-culture-clinical-significance-lab-diagnosis-and-treatment/


I og med at bakterien Veillonella kan fermentere melkesyre for oss, har man sett litt på om den kan ha en betydning for utholdenhetstrening som maraton-løping. Her ser man at maratonløpere har mer av denne bakterien enn mer sedate mennesker, og mus som ble gitt denne bakterien løp 13% lenger på tredemølle enn kontrollgruppen. For dersom man ikke bryter ned melkesyre, vil den bygge seg opp i kroppen under trening og gjøre at musklene føles slitne og svake.  Når veillonella bryter ned melkesyre, så kan det gi mer utholdenhet i muskulaturen, men i tillegg produserer den propionat av melkesyren, som igjen kan gi mer energi til trening. Interessant!

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/bacteria-enriched-marathon-runners

Gjennom studie av mikrobiomet til maratonløpere, har man sett at de har en økning av bakterien veillonella i forhold til mennesker som ikke er så aktive. Når vi ser at veillonella bryter ned laktat (melkesyre) og produserer propionat (en kortkjedet fettsyre kroppen bruker som energi), har man lurt på om effekten ligger i nedbrytningen av laktat eller produksjonen av propionat. Mus som blir gitt propionat viser samme resultat som mus som blir gitt veillonella oralt, noe som kan peke i retningen om at det er propionat som er nøkkelen. Eller begge deler. Uansett blir det forsket på utviklingen av et probiotika basert på veillonella-bakterien som kan gis til mennesker med f eks type 2 diabetes eller metabolsk syndrom, for å øke treningsevnen og dermed bedre tilstanden. Dette vil kunne være et godt tilskudd for alle som mangler veillonella, kanskje?

https://crestopt.com/veillonella-atypica-a-performance-enhancing-bacteria/