Oxalate illustrasjon

Oxalate illustrasjon

Oxalobacter formigens er rapportert å være tilstede hos 46 – 77% av friske voksne, og har evnen til å bryte ned oksalater i tarmen, og dermed kunne redusere risiko for dannelse av stener. Sunne nivåer av denne bakterien assosieres med en 70% redusert risiko for gjentatte dannelser av
kalsium-oksalatbaserte stener.



Noen mennesker er mer utsatt enn andre for å danne nyresten
(og andre stener). En stor del av disse stenene består av kalsiumoksalat, altså
når oksalat bindes til kalsium og danner et hardt stoff som er vanskelig å
bryte ned.

Kroppen produserer oksalat selv, i leveren, samt det finnes i en rekke matvarer. Som f eks rabarbra, spinat, sjokolade, kakao, selleri, bjørnebær, jordbær, fiken, persille og mange flere. Mange som sliter med gjentatte nyrestener blir anbefalt å redusere mengden oksalater i maten, men samtidig er mange av disse matvarene sunne, vitamin- og mineralrike næringsstoffer som vi gjerne vil inkludere i kosten.

Men hvorfor lager noen mennesker nyresten og andre ikke? Kan svaret ligge i mikrobiomet vårt? Det viser seg at Oxalobacter Formigenes bryter ned oksalsyre og dermed reduserer risikoen for stendannelser.

https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Oxalobacter_formigenes

Oksalater og stoffskiftesykdom?

Stendannelser skjer ikke bare i nyrene, selv om det er der og i gallen at de løsner og prøver å finne veien ut. Og nyre- og gallestensanfall er vondt!

Men stener kan bygge seg opp mange steder, ikke minst i skjoldbruskkjertelen. Patologiske undersøkelser har vist stendannelser i skjoldbruskkjertelen hos 79%, og tendensen er økende med alderen. Det som er interessant, er at mennesker med Hashimoto’s disease – en autoimmun stoffskiftesykdom – har betente celler rundt disse stenene. Så selv om de ser ut til å ha færre stener enn andre, har de en økt sensitivitet mot dem, altså de lager betennelser der disse stenene oppstår.

Og det finnes en studie der mangel på Oxalobacter formigenes knyttes til økt sensitivetet for oksalat!

https://thyroidpharmacist.com/articles/are-oxalates-at-the-root-cause-of-your-thyroid-condition/

O. formigenes er tydeligvis følsom for antibiotika, tilstedeværelsen
av denne bakterien er langt lavere hos individer som har fått antibiotika enn
de som ikke har. Visse typer antibiotika er verre enn andre, spesielt økt bruk av erythromycin og azithromycin ser ut til å hemme denne bakterien.

Det finnes også tilskudd av denne bakterien i probiotikaform, men ikke her i Norge. Og ved undersøkelser av probiotika som hevder å inneholde bakterien, har dette vist seg å ikke være riktig. Noen studier viser at Lactobacillus- og Bifidobacterium-arter også kan bidra til lavere oksalatnivåer, men her trengs det flere studier til.  Så inntil videre ser det ut til at riktig kost er den beste måten å redusere risiko for stendannelser på.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3071521/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/oxalobacter-formigenes