Firmicutes er stor produsent av kortkjedete fettsyrer.  Firmicutes er den vanligste bakterierekken/stammen (phylum), med over 250 slekter, inkludert Lactobacillus, Streptococcus, Mycoplasma og Clostridium. Disse har evnen til å produsere kortkjedete fettsyrer (SCFA), som f.eks. butyrat. Sammen med Bacteroidetes utgjør de til sammen 99% av bakteriene i mage-tarm. Totalmengden er stort sett den samme, men fordelingen hos den enkelte person mellom Firmicutes og Bacteroidetes varierer avhengig av hva slags kosthold personen har. Firmicutes er dominerende dersom kostholdet primært består av, eller generelt inneholder, mye fiber og plantebaserte elementer. 

Mulige tiltak ved for lite Firmicutes:

  • Øke inntak av fiber

  • Øke inntak av plantebasert kost

  • Øke inntak av resistent stivelse

Mulige tiltak ved for mye Firmicutes:

  • Hvis det er for mye av denne stammen må det ses i forhold til Bakteroidetes.

  • Øke Bacteroidetes (hvis lav) fremfor å bruke reduserende tiltak. Dette vil skape balanse i fordelingen av de ulike stammene.