Bakterier forstørret 400 ganger

Bakterier forstørret 400 ganger

Pseudoflavonifractor spp i overflod assosieres med et rikt mangfold i mikrobiomet og er positivt assosiert med vektnedgang.



Pseudoflavonifractor er en bakterie i Firmicutes phylum, og er en stor produsent av butyrat – en antiinflammatorisk kortkjedet fettsyre som
bl a gir næring og energi til cellene i tykktarmen.

I denne studien har man tatt for seg vektreduksjon hos overvektige personer, både med metabolsk syndrom og ikke, og sett på mikrobiotaen hos de forskjellige gruppene. Her ser man at de som hadde rikelig med allistipes og pseudoflavonifractor ble assosiert med større suksess i vektreduksjon enn de som hadde lite av disse bakteriene.

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0149564

Noen ganger tror jeg vi trenger å stoppe opp og tenke litt over hva vi driver med. Mange av oss lever under oppfattelsen av at vi skal fortsette å leve som alltid, og skaper den livsstilen et problem, så kan det løses medisinsk/kjemisk. Som bruk av protonpumpehemmere – trolig de mest effektive syrehemmere legemiddelindustrien leverer.

Bruken øker dramatisk: « I Norge er antall brukere av PPI på resept doblet de siste ti årene, fra 40/1000 innbyggere i 2005 til 83/1000 innbyggere i 2015. Tall fra Reseptregisteret viser at hver bruker gjennomsnittlig hentet ut 222 definerte døgndoser (DDD) PPI i 2015 (3). En dansk undersøkelse viste at salget av PPI i Danmark økte med 213 % fra 2003 til 2013.» (tatt fra https://relis.no/content/4796/Bivirkninger-ved-langtidsbruk-av-protonpumpehemmere)

Dette kommer ikke uten bivirkninger, både som nevnt i artikkelen over, men i tillegg vil disse påvirke mikrobiomet vårt. Det har blitt vist at pasienter på protonpumpehemmere er mer utsatt for infeksjon av bakterien Clostridium difficile, uten at man helt kjenner mekanismen til hvorfor. Her ser man at også kommensale (naturlig iboende) bakterier som Pseudoflavonifractor øker ved bruk av disse medikamentene. Bakterier som er vanlig å ha i en viss mengde i tarmen, men øker de i mengde, eller om de kommer seg fra tarmen og ut i blodbanen, kan lage problemer.

Og hva om årsaken til at man i utgangspunktet sliter med halsbrann og sure oppstøt har med kost og livsstil å gjøre? Eller mineralmangler og bakterielle eller parasittiske infeksjoner? Da har man overhodet ikke gjort noe med årsaken, men tvert imot skapt en trofast kunde på medisinene!

For all del – vi er glade for at medisinene finnes, og noen ganger er det nødvendig å ty til dem, men let etter årsaken til problemene først!

https://www.semanticscholar.org/paper/A-comparison-of-the-gut-microbiome-between-users-of-Clooney-Bernstein/3dc379a2ad53ff069c148174050c598ffd59682a