Illustrasjonsbilde bakterier

Illustrasjonsbilde bakterier

Roseburia spp. i overflod assosieres med et rikt mangfold i mikrobiomet. Roseburia spp er store produsenter av butyrat som har en antiinflammatorisk egenskap og bidrar til god tarmhelse. Et lavere nivå har blitt rapportert ved IBS og IBS-C (Irritabel tarm med forstoppelse). Et lavere nivå er også assosiert med diabetes type 2 der et lavt nivå ser ut til å korrespondere omvendt med plasma glukose.

I tillegg er det observert at ved økte
mengder av roseburia reduseres overvekt og insulinresistens. Så kommer den antiinflammatoriske effekten av butyrat, og den begrenser seg ikke til tarmen, selv om den er viktig for å unngå betennelsestilstander der også.

Ved for mye Roseburia


Ved for lite Roseburia

Spise mer resistent fiber som inulin (som bl a finnes i jordskokk, men også som kosttilskudd), chitin (fra sopp og skallet til skalldyr, finnes også i tilskudd), betaglukaner (fra sopp eller havre, dette finnes også i kosttilskudd) og grønn banan mel (glutenfritt og lavglykemisk
alternativ til hvetemel).