Folate B9.jpg

Folat (B9)

Det er fordelaktig for helsen å ha et gjennomsnittlig eller høyt potensiale til å produsere folat. Folat er viktig for produksjon av røde blodceller, samt for syntese og reparasjon av DNA og RNA. Lave nivåer av folat er assosiert med forhøyet homocystein, slag hos voksne, hjertesykdom, anemi og nevralrørsdefekt (ryggmargsbrokk) hos nyfødte. Kilder til folat i kosten er belgfrukter, grønne bladgrønnsaker og frukt. Tarmbakterier produserer også folat.



cobalamin B12.jpg

Cobalamin (B12)

 Cobalamin absorberes i en del av tynntarmen som kalles ileum.
Selv om noen tykktarmbakterier produserer cobalamin, er vi mennesker ikke i stand til å ta opp dette, da dette kun kan tas opp i ileumdelen av tynntarmen. Proteinet intrinsic factor (IF) er essensielt for å binde og absorbere cobalamin. De
viktigste kildene til Vitamin B12 er melkeprodukter, melk og kjøtt.



biotin B7.jpg
 
riboflavin (B2).jpg

Biotin (B7)

Mennesker kan ikke produsere biotin selv, derfor må det tilføres gjennom kosten eller bli produsert i tarmens mikrobiom. Kilder til
biotin inkluderer kjøtt, egg, fisk, lever og nøtter. Faktisk trengs mer enn 95% av nødvendig biotin å bli tilført gjennom kosten. Det har blitt rapportert av tarmens mikrobiom kan forsyne oss med 4,5 % av det daglige behovet.

Riboflavin (B2)

Riboflavin er essensielt for omsetningen av homocystein
fett, tryptofan, folat og B6. Høyt inntak av alkohol kan gi redusert opptak av B2 i tykktarmen. Interessant nok er lave nivåer av B2 assosiert med økte nivåer av homocystein. Viktige kilder til B2 og grønnsaker inkludert sopp, egg, melk og melkeprodukter.