Illustrasjon methangass…

Illustrasjon methangass…

Methanobrevibacter spp i overflod assosieres med en større rikhet i bakteriegenene i tarmen. Lavere utbredning av Methanobrevibacter arter rapporteres ved overvekt, større overvekst ved anorexia. En studie viste positiv assosiasjon med økt BMI og kroppsfett i methanogen-koloniserte folkegrupper. Økte nivåer ses ved IBS-C (IBS med forstoppelse) mens lavere nivåer ses ved IBS-D (IBS med diare). Methanogener ses økt hos mennesker med tykktarmskreft, -polypper, Ulcerøs kolitt og divertikulose (utposninger på tarm).

Methanobrevibacter smithii er en vanlig mikrobe som finnes i mave/tarmkanalen vår. Den hjelper til med nedbrytning av komplekse karbohydrater, omdanner hydrogen, og da produserer den gass. Metan-gass. Men dette er blant de mikrobene vi har, men får vi for mye, kan det påvirke negativt. Som ved f eks overvekt, irritable tarm eller diabetes type 2.

https://www.cedars-sinai.org/blog/research-closeup-m-smithii.html

Methanobrevibacter er – til tross for navnet – egentlig ikke en bakterie. Den tilhører livsformen arachaea, en encellet organisme uten cellekjerne som er like gammel som – men som har utviklet seg parallelt med – bakteriene. Disse to organismene har eksistert side om side i milliarder av år, men så, for ca 2 milliarder år siden, kom en bakterie til å forville seg inn i en arachaeum, og denne sammensmeltingen la grunnlaget for en mer sofistikert form for liv – den eukaryotiske cellen (vårt «opphav»).

Vel – tilbake til Methanobrevibacter og dens rolle i tarmen ved overvekt. Når bakteriene våre fermenterer karbohydrater, frigjøres hydrogen. Methanobrevibacter gomler i seg dette hydrogenet (og produserer metan-gass) og akselererer nedbrytningen av karbohydrater. Dette øker bakterienes evne til å bryte ned karbohydrater og forsyne oss med mer energi. Ergo blir energien (kaloriene) lettere tilgjengelig for oss, og øker dermed også risiko for vektøkning.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.21266

Man har lenge visst at bakterier kan forårsake urinveisinfeksjoner, det er først nå nylig at man ser at arachaea også kan spille en rolle. Denne encellede livsformen trives i ugjestmilde omgivelser

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3360087

Når vi nå ser at mikrober som Methanobrevibacter smithii stimulerer bakteriene til å forsyne oss med maksimalt av kalorier fra maten, kan vi jo prøve å lukte oss frem? Faktisk kan det luktes (i hvert fall måles) i pusten på mennesker som har lettere for å legge på seg av den årsaken, i og med at methanobrevibacter faktisk produserer metangass. Eller vi kan måle på andre måter, Methanobrevibacter er en av de mange, mange vi får målt i mikrobiomtestene. Og jo mer vi vet, jo mer spesifikke kan vi være i rådene vi kan gi når det gjelder å endre kost og livsstil til å optimere helsen vår!

http://healthland.time.com/2013/03/27/can-you-smell-obesity/