Bifidobakterier

Bifidobakterier

Bifidobacterium spp er Gram-positive, obligatorisk anaerobe bakterier som stor sett utgjør 0 – 5% av mikrobiomet. Lavere nivåer kan ses ved IBS og IBD og korrelerer med symptomenes alvorlighetsgrad, ved diabetes type 2, autisme og barneallergi. Bifidobacterium bidrar til å balansere ph verdien, stimulere og modulere immunforsvar, produsere vitaminene B1, B2, B3, B6, folat, B12 og biotin, beskytte mot skade i mage/tarmkanalen og beskytte mot kolonisering av sykdomsfremkallende bakterier i mikrobiomet. Det rapporteres at man kan øke mengden bifidobakterier ved tilskudd av probiotika, plantebasert kost med ren mat og mye fiber, samt daglig inntak av mat rik på resistent stivelse, polyphenoler og prebiotika.



Bifidobakteriene er en stor gruppe bakterier som lenge har vært kjent for sin positive effekt i vår tarmflora. De aller fleste probiotiske tilskudd inneholder en eller flere bifidobakterier, høyere i probiotika for barn enn for voksne. Dette er en av de første bakteriegruppene som utvikler seg hos nyfødte, i rikere monn hos de som er født vaginalt enn med keisersnitt. Det interessante er at kvinnens vaginalflora endrer seg i det siste trimesteret, så babyer som er svært premature vil ikke få samme bakterieflora som fullbårne barn.

Hos babyer vil de kunne utgjøre rundt 60% av mikrobiomet i tarmen, mens hos voksne kanskje bare noen få prosent. De har mange funksjoner, alt fra å beskytte barnet mot infeksjoner til å produsere kortkjedete fettsyrer, vitaminer og signalstoffer som til og med kan påvirke hjernen og søvnmønsteret!

https://healthylivinglifefacts.com/bifidobacterium-benefits/

Bifidobakterier som probiotiske tilskudd har vært brukt i mange år, dog er det en viss uenighet om virkningen. Mikrobiomtester viser at de bakteriene vi tilfører som probiotika neppe klarer å lage faste kolonier i tarmen, men passerer gjennom på alt fra 2 uker til 6 måneder, men de fleste mener at de lager et miljø hvor våre egne «lokale» bakterier lettere kan vokse og trives. Noen mener dog at probiotika i tilskudd kan virke som «gjøkunger» og
dytte vekk våre egne bakterier. Det som ikke synes å herske tvil om, er at naturlig forekommende probiotika i mat som fermentert mat, kefir, kombucha, kimchi etc er trygt og positivt (så lenge vi ikke har overvekst av
hydrogensulfidproduserende bakterier).

Denne artikkelen var litt morsom i og med at den viser til tilstander der det ikke foreligger nok bevis for påstander om effekt ved visse tilstander, som f eks aldring, brystbetennelse og bipolar lidelse…

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-891/bifidobacteria

Bifidobakterienes effekt på tarmproblematikk som f eks irritabel tarmsyndrom er kjent. Det finnes en rekke studier som viser til god effekt der. Men at bifidobakteriene også kan påvirke hukommelsen, er kanskje litt mindre kjent. En teori er at ved å bedre tarmsystemet og lette smerter og ubehag der, vil det bedre konsentrasjon og hukommelse, men det finnes også studier som peker i retning av at det finnes andre sykluser som påvirker. Man har observert såpass god effekt på psyken at legemiddelprodusenter har «kastet seg på» og forsker nå på bakterier de kaller «psykobiotika».

Man vet at kost rik på omega 3 er viktig for hjernens funksjon, har kost rik på probiotika vist å ha enda bedre effekt. Så hvordan få i seg mer probiotika i kosten? Denne artikkelen gir noen gode tips.

https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/probiotic-foods/