Eksempel på prebiotisk mat

Eksempel på prebiotisk mat

prebiotika

Prebiotika er kostfiber som finnes i frukt og grønnsaker og virker som gjødsel på de gode bakteriene i tarmen. Mat rik på prebiotika fôrer tarmbakteriene og hjelper dem
til å produsere næringsstoffer til tykktarmen, noe som igjen fremmer god tarmhelse. Noen av disse næringsstoffene kalles kortkjedete fettsyrer, som butyrat, propionat og acetat. Disse næringsstoffene kan også absorberes fra tarm til blod og fremme den metabolske helsen. Dog skal man ikke forveksle prebiotika med probiotika.



Probiotisk mat

Probiotisk mat

 
Bifidobakterier

Bifidobakterier

Probiotiske bakterier

Probiotika (også kalt melkesyrebakterier) er bakterier som er ment å «plante» gode bakterier og dermed fremme et godt mikrobiom.
Probiotika har blitt rapportert til å hjelpe til med å gjenopprette balanse hos mennesker som har mage/tarm-utfordringer. Probiotisk mat inkluderer yoghurt, kefir, sauerkraut (den fermenterte surkålen, ikke den kokte med sukker og eddik), tempeh, kimchi, miso, kombucha, pickles (sylteagurker, fermenterte),
kjernemelk, natto og noen oster.



PROBIOTISKE BAKTERIER – Bifidobacterium spp
(Actinobacteria phylum)

Bifidobacterium spp I tarm-mikrobiomet har blitt påvist ved å innta probiotiske tilskudd, fiberrik og ren kost med daglig inntak av resistent stivelse, polyfenoler og prebiotika.

Les mer her: