Illustrasjon av coccus

Illustrasjon av coccus

Coprococcus eutactus er en anaerob, ikke-bevegelig, Gram-positiv coccus som finnes parvis eller parvis i kjeder. Økning av denne ses i sammenheng med et rikt mangfold i mikrobiomet. Det er rapportert om lavere nivåer av denne sammen med høyere nivåer Ruminococcus spp. hos mennesker med IBS (irritabel tarm syndrom). Det er også rapportert om at denne er mindre utbredt hos barn med autisme enn barn utenfor autismespekteret. Dette kan ha å gjøre med mangel på disakkarider hos autistiske barn.

Coprococcus er en bakterie i phylum Firmicutes.
Det er en butyrat-produserende bakterie som er til stede i vår naturlige
tarmflora, og viktig for god tarmhelse.
Men det ser også ut til at bakteriene produserer signalstoffer (eller forstadier til signalstoffer) som kommuniserer med hjernen vår og er viktige for også vår mentale helse. Man observerer også at bakterier som lever i jord eller andre steder enn i vårt mikrobiom, ikke har utviklet denne egenskapen:

“Microbes that live outside the body, for example those found in soils, are not able to make the same kinds of neurotransmitters, Raes said, perhaps because they did not co-evolve with humans and learned to benefit from tapping into their host’s nervous system.”

Om det har seg slik at vi føler oss dårligere fordi tarmfloraen er i ubalanse, eller om tarmfloraen blir i ubalanse fordi vi føler oss dårlige, vites ennå ikke, men koblingen er uansett interessant!

Bakteriene våre lever av maten vi spiser – og mye av det vi ikke selv fordøyer. Det er en av grunnene til at det er så viktig å spise rikelig med fiber i kosten, selv om vi selv ikke fordøyer fibrene, så vil bakteriene våre gjøre det for oss, og dermed gi oss gode næringsstoffer som de produserer. Coprococcus eutactus er blant firmicutes-bakteriene som produserer rikelig med den kortkjedete fettsyren butyrat, som har en anti-inflammatorisk effekt i tarmene våre. Men for å kunne gjøre det, trenger den næring selv. I denne studien har man sett hvilke typer fiber som fôrer hvilke bakterier, og funnet at den beste prebiotika til å få opp nivået av blant andre coprococcus, er FOS – fruktooligosakkarider. Dette finnes naturlig i mat, men kan også med hell tilføres som tilskudd.