Illustrasjonstegning av bakterier i tarm

Illustrasjonstegning av bakterier i tarm

Eubacterium rectale har nylig blitt omdøpt til
Agathobacter rectalis og er en vanlig bakterie i det menneskelige mikrobiomet.
Energikilde for denne bakterien er resistent stivelse fra planteriket som igjen trenger bakterien R. Bromii til å starte nedbrytningen. E. rectale produserer butyrat som er viktig for tarmhelsen og virker antiinflammatorisk i mikrobiomet. Lavere nivåer av denne ses ved Ulcerøs kolitt og Mb Crohns.

Eubacterium rectale (firmicutes fylum) er en stor produsent
av butyrat, en kortkjedet fettsyre med mange funksjoner. Bakteriene fermenterer resistent stivelse (som ikke er mulig for oss å bryte ned) og serverer oss disse fettsyrene som er superviktige for å gi cellene i tykktarmen næring, virke betennelseshemmende, virke som et antioksidant, balansere blodsukkeret, beskytte mot lekk tarm, beskytte hjernen for å nevne noe.

https://atlasbiomed.com/blog/9-reasons-why-your-gut-needs-butyrate/


Bakterier som fermenterer resistent stivelse og produserer butyrat er gull for kroppen vår – Eubacterium rectale står høyt på listen der.
Men hvordan øke produksjon av butyrat? I denne studien har man sett på hvilke typer fiber som fôrer butyratproduserende bakterier, og noe så enkelt som resistent stivelse fra poteter ligger godt an. Så – om du bruker potet som er kokt og så avkjølt, eller en skje potetmel rørt ut i et glass vann – resistent
potetstivelse kan gjøre underverker for tarmfloraen!

https://mbio.asm.org/content/10/1/e02566-18