Illustrasjon av Actinobacteria

Illustrasjon av Actinobacteria

Collinsella aerofaciens kan ses undertrykket hos mennesker med IBS, og kan korrelere med alvorlighetsgraden til symptomene. Dog har man observert overvekst ved type 2 diabetes og IBD.

Etterhvert som det forskes mer og mer på mikrobiomet, lærer vi mer om hvilke spesifikke jobber de forskjellige bakteriene utfører. Som denne, Collinsella intestinalis, som bryter ned skadelige stoffer fra prosessert mat.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326682.php?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_country=NO&utm_hcp=no&utm_campaign=MNT%20Daily%20News%202019-10-15&utm_term=MNT%20Daily%20News

Når vi prosesserer mat med proteiner og sukkerstoffer, vanligvis ved varmebehandling, skjer en kjemisk reaksjon som går innunder betegnelsen Maillard Reaction. Denne prosessen femmer smak og farge, men kan også bringe med seg stoffer som er skadelige for helsen - MRP. Derfor er det
godt at vi har bakterier i kroppen som kan hjelpe oss til å bryte ned de
skadelige stoffene!

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1931312819304688

Det forskes en del på autoimmune sykdommer som Reumatoid Artritt (leddgikt), og man observerer endringer i mikrobiomet hos individer med
denne diagnosen i forhold til friske. Man vet ikke om det er endringer i
mikrobiomet som fører til sykdommen, eller om det er sykdommen som fører til endringer i mikrobiomet, det vil forhåpentligvis fremtidig forskning finne mer ut av. Men man har her sett at Collinsella i overvekst ser ut til å påvirke tarmpermeabiliteten og produksjonen av betennelsesfremmende stoffer ved Reumatoid Artritt.

https://genomemedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13073-016-0299-7

Bakterien Collinsella aerofaciens (oppkalt etter mikrobiologen Matthew Collins, og «aero» betyr «gass» og «facien» betyr «produserende») er en
bakterie som er gode på å fermentere forskjellige typer stivelse og produsere
stoffer som hydrogengass og ethanol. Det er observert mangel på denne hos
individer med alvorlig IBS.

Men vi er kun i startgropen med å begynne å forstå hva mikrobiomet og de forskjellige bakteriene egentlig gjør i og for oss. I denne studien har de sett en sammenheng mellom blant andre Collinsella og kolesterol-nivået, noe som kan indikere at mikrobiomet spiller en større rolle her enn det man før har trodd.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23638368