Våre matvalg påvirker også hjerte- og karhelsen

Våre matvalg påvirker også hjerte- og karhelsen

TMAO produksjon og forbruk

Det er mange faktorer som bidrar til TMAO-nivåene
(Trimethylamine N-oxide), blant annet bakteriene i tarmen, tarmbarrieren,
kostholdet samt nyre- og leverfunksjon. Høye nivåer av TMAO assosieres med
inntak av fettrike melkeprodukter, eggeplomme, kremost, smør, rødt kjøtt (okse, svin, lam og kalv) samt kosttilskudd og energidrikker som inneholder kolin, fosfatidylkolin (lecitin) og L-carnitin. Redusert inntak av disse produktene har blitt rapportert å redusere dannelsen av TMAO. Vegetarianere og veganere produserer lite TMAO. Økte nivåer av TMAO er assosiert med hjerte-/karsykdom, slag og type 2 diabetes. Kosthold rikt på løselige fibre er assosiert med lavere nivåer av TMAO mens kosthold rikt på kjøtt, egg eller mat med kolin og L-carnitin er assosiert med økte nivåer av TMAO.



BCAA som tilskudd er populært blant kroppsbyggere

BCAA som tilskudd er populært blant kroppsbyggere

forgrenede aminosyrer (BCAA)

Gjennomsnittlige nivåer av BCAA anses å være sunt, mens høye nivåer av BCAA produsert i mikrobiomet i tarmen assosieres med insulinresistens og overvekt. BCAA er viktig for å bygge muskler samt regulering av fett- og sukkermetabolismen. De kan både inntas gjennom kost og tilskudd og produseres i mikrobiomet.



Røntgenbilde av tarm

Røntgenbilde av tarm

 
Ammoniakk

Ammoniakk

Inflammasjon
og lipopolysakkarider (LPS)

LPS er et inflammasjonsfremmende molekyl som finnes i celleveggen til Gram-negative bakterier. LPS frigjøres ut i tarmen når bakteriene dør. Et kosthold rikt på mettet fett gjør det mulig for LPS å passere gjennom tarmbarrieren og entre blodet der det kan bidra til hjertesykdom, overvekt, autoimmune sykdommer, ikke-alkoholrelatert fettlever og type 2 diabetes. Ved å redusere inntaket av mettet fett kan man redusere mengden sirkulerende LPS i blodet.

Ammoniakkproduksjon

Høye nivåer av ammoniakk har blitt rapportert hos individer med inflammasjon og lekk tarm. Hovedkilder til ammoniakk er tykktarmen (fra bakteriers omsetning av proteiner og karbamid/urinstoff) samt fra tynntarmen (fra bakteriers nedbrytning av glutamin).